Med to veteraner og tre ferskinger i teamet var LA2AB bedre bemannet enn i fjor, men QTH for dagen var det samme: Kalvøya utenfor Sandvika.

LA2AB var heldige som i år igjen fikk tillatelse av kommunen til å avholde Field Day midt i smørøyet for søndagsturer i Bærum. Med nøkkel til bommen og tillatelsen i baklomma kjørte vi alt utstyret ut på Kalvøya i god tid lørdag formiddag. Som i fjor ble QTH lagt til en plass midt på øya der det tidligere var en konsertscene. Her er det helt flatt, og underlaget er hardpakket grus; perfekt plass for et stort telt selv om det krever litt ekstra innsats å få teltplugger ned i den steinharde bakken. Med solide mengder nedbør ble første prioritet å få party-teltet reist før fokuset dreide seg over på antenner. Planen var å kjøre tre HF-stasjoner samt ha en dedikert 2m/70cm og en 11m stasjon:

Stasjon 1: Digimodes

Icom IC-7100 med en endefødet trådantenne (LNR EF-quad)


Stasjon 2: SSB

Icom IC-7400 med 54 meter longwire med 9:1 balun

Stasjon 3: SSB

Alinco DX70-TX med 7-bånds windom

Siden vi ikke har båndbassfilter ble antennene forsøkt plassert så langt unna hverandre som mulig. Likevel opplevde vi en del forstyrrelser mellom stasjonene, spesielt mellom stasjon 1 og 3 som kun hadde antennene ca 30 meter fra hverandre. LA9RTA Roger hadde med en kjempekveil med koax og fikk plassert en longwire slopende opp til en tretopp nærmere 150 meter unna. Med denne plasseringen opplevde vi ingen forstyrrelser mot de andre stasjonene så lenge vi holdt oss på forskjellige bånd. Det var heller ingen støy på longwire antennen fra lokale støykilder.

Strømtilførsel for radioer og PCer var primært en 350AH batteribank til 1500W inverter som leverte 220V til lokale PSU i shackteltet. Digi-stasjonen holdt det med sine 25W gående ganske lenge på et 4 cellers LiFe batteri på 8.4Ah. Batteriet måtte dog lades et par tre ganger men vi hadde noen 3s lipo som reserve i mellomtiden. Varmen i teltet ble besørget av en god gammel Aladdin parafinovn som i tillegg til varmen også ga fra seg en fin aroma i teltet.

Operatører var LA2NTA Alf, LA9RTA Roger, LB8KG Mats-Fillip, LB8AG Morten og LB5HG Thomas men flere gruppemedlemmer var innom i løpet av helgen og bidro med radiokjøring og ikke minst nedrigging på søndag.

Da klokken nærmet seg start var alt klart, og mens Alf og Roger rolig satte seg til rette i stolen hadde nok vi ferskingene litt sommerfugler i maven. Med 1stk rtty qso under beltet fra før så var vi litt usikker på om alt ville fungere, men vi fant en ledig spot på båndet og kalte CQ FD på 20m en god stund uten svar. Etter litt tuning opp og ned var det tett som hagl med rtty stasjoner i gang, men alle vi hørte kjørte en russisk contest. Ferske som vi var så hadde vi kjapt kjørt en håndfull av dem før vi skjønte at de maste om en oblast og ikke var interessert i vårt serial nummer. Med litt dårlig samvittighet for å ha somlet bort tiden til contest-stasjonene så lot vi rtty ligge og kjørte heller PSK deretter. På PSK fikk vi mange kontakter og selv om det var få som svarte på våre CQ FD kall så kjørte vi det som var av andre stasjoner på båndet, om de var med på Field Day eller ikke.

Utover ettermiddagen lysnet været og det kom flere folk forbi. På en finværsdag så er det hundrevis av besøkende på Kalvøya og de fleste ville passere teltet vårt. Med oppholdsvær på lørdag og så strålende sol på søndag fikk vi etter hvert mange besøkende. Telleren stoppet til slutt på 43 stykker som hadde vært innom teltet og sett radioamatører i aksjon og de mest interesserte fikk også prøve å kalle litt. LB8KG hadde med en radiointeressert kompis som fikk delta som rekrutt på noen QSO, vi håper Kjell-Lasse ble inspirert til å ta lisens. Noen av de yngste som kom innom fikk prøve seg med håndholdte radioer og det var stor stas. Å ha med noen billige PMR-radioer til utlån kan være en god idé til neste år.

Utover kvelden og natta ble det kjørt en jevn strøm av qsoer på alle bånd selv om vi måtte bytte på litt for å unngå å forstyrre hverandre. Mange gruppemedlemmer og lokale sjekket etter hvert inn på 2 meter også. «Kalvøya Radio» fikk kjørt en håndfull entusiaster på 11m men det var ikke veldig stor aktivitet på PR-båndet. Etter som timene gikk ble det en rolig stemning i teltet og vesentlig mer fokus på sosialt samvær enn hardkjør på radioene. Enkelte fordeler er det jo med et sentralt beliggende QTH - utpå kvelden fikk vi levert rykende fersk pizza fra den lokale pizzabakeren.

Forholdene var middels gode, og det var ikke veldig mye DX å høre. Lengste kontakt ble 7Z1LM som ble kjørt på både 40 og 15m. På natten var flere amerikanske stasjoner sterke, men vi kom ikke gjennom pileupen denne gangen.

Søndagen opprant med strålende vær og mye folk på tur på øya. Igjen var det mange som tok turen innom teltet. Litt strategisk droneflyving bidro til å trekke oppmerksomheten mot det røde teltet med summende stemmer. LA2NTA, LA9RTA og LB5HG som hadde holdt stand foran radioene mer eller mindre hele natta ble nå avløst av LB8AG og LB8KG som hadde valgt å besøke sengen hjemme noen timer. Sammen med OZ1RD Renè som også kom på besøk fikk de kjørt en lang rekke stasjoner mens klokken gikk mot slutten for årets Field Day.

I nydelig vær ble det til slutt ryddet sammen. Til slutt endte vi på 186 qsoer, fordelt med 76 på digitale modes og 110 på telefoni. Enigheten var stor om at dette hadde vært en flott Field Day for LA2AB, og neste år blir sikkert enda bedre…

Bilder:

LA2AB FD QTH oversikt.jpg

Oversikt over QTH

20150905_131804.jpg

Det røde teltet lyste godt opp i terrenget, innvendig ble lyset litt vel mye rødt…

IMG_1115.JPG

LB5HG Thomas kjører PSK for første gang med N1MM/fldigi. Dette fungerte veldig bra og han antyder deltagelse i rtty konkurranser utover høsten.

IMG_1106.JPG

2m/70cm yagi med rotator kom opp men dessverre fikk vi ingen kontakter denne gangen.

IMG_1155.JPG

LB8AG Morten og OZ1RD Rene kjører mange kontakter mot slutten av Field Dayen

IMG_1117.JPG

LA2NTA og LB8KG sitter på post for å snakke med turgåere som passerer.

IMG_1130.JPG

Droner er i vinden om dagen og mange ble trukket til teltet av den summende lyden.

LA2AB N1MM stats1.JPG

QSOer pr bånd og mode.

Se også fler bilder her: Field Day 2015 bilder